Hozzávalók: (4-5 személyre): 30 dkg marhahús, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, őrölt kömény, fűszerpaprika, őrölt bors, petrezselyem, só
Elkészítése:
1. lépés: Készíts pörkölt alapot. Az olajon fonnyaszd meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, azt keverd el benne, majd kevés vizet hozzáöntve párold meg a hagymát. Utána add hozzá a kockákra vágott marhahúst, fűszerezd sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel. Ha a hús kicsit megfehéredett, önts alá egy jó ujjnyi vizet, és fedő alatt párold majdnem puhára. (Ha a víz elfő pótold.)
2. lépés: Készíts belőle levest! Ha az 1. lépés megvan, öntsd fel 1,5 liter vízzel, tedd bele a kicsire kockázott krumplit és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot (Nálunk a krumpli már teljesen kimarad, mert a fiúk nem szeretik). A lisztet és a tejfölt keverd össze csomómentesen, és ha már minden puha, ezzel sűrítsd be a levest. Végül szórd meg finomra vágott petrezselyemmel.
Nálunk ez akkor szokott készülni, amikor megmarad a pörkölthusi. Olyankor a maradék felhasználásával készül a levesalap, és már nem is kell sok minden más hozzá.
Még valami ami fontos, mindig a legfrissebb zöldbabot, vagy zsenge vajbabot használj, különben a zöldbabban lévő szálak elrontják a leves élvezetes elfogasztását!