Hozzávalók: 1 bögre Erzsi bab, ételízesítő, só, őrölt pirospaprika, babérlevél, liszt, tejföl, 1,5 liter tej
Elkészítése: A babot előző este beáztatom, hogy gyorsabban főjön. A babot, és pár babérlevelet bő ételízesítős vízben fölteszem főni. Amikor puhára főtt, hozzáadom a rántást és a maradék tejet. (A rántásnál ne forrjon a leves, legjobb ha leveszed a tűzről.) Forrásig kavargatni, amikor megmozdul a leves (elkezd forrni), még vagy 5 percig tartalékon forraljuk, majd leállítjuk a tüzet, és átkavarjuk a levest.
Rántás: 1 fakanál lisztet, 1 fakanál zsíron simára keverünk, pici pirospaprikát szórunk bele, majd tejjel felengedjük. Én a rántásba dolgozom el a tejfölt, és így együtt kerül a levesbe a rántás és a tejföl.
Javaslat még! Variálhatod, a babbal együtt tehetsz bele füstölt húst, házi kolbászt vagy birsalmát.
(Sóskával még nem próbáltam, de azt mondják, az is finom...)