Nagyon szét kellett néznem, hogy egy egyszerű brownie (ejtsd: brauni) receptet találjak, ami finom is. Az eredetileg zsidó sütemény nevét barna színéről kapta. Nagyon csokoládés, nagyon egyszerű, és nagyon finom. Kezdő háziasszonyoknak kiváló első vagy alapsüteménye lehet!
Hozzávalók (kb. 1616 darabhoz)
A tésztához:
150150 g liszt, 100 7 g sütőpor, 1 vaníliás cukor, 150150 g 70%-os étcsokoládé vagy 150 g. holland kakaópor (nem cukrozott! én inkább ezt használom, mert egyszerűbb), 120180 g vaj, 280280 g kristálycukor, vagy barnacukor,1 2 db tojás, 11 csipet só. (Én adok még hozzá 0,5 deci főzőtejszínt is, de ez akár el is maradhat)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra és készítsünk elő egy kipapírozott, kb 20x20 cm-es tepsit. Olvasszuk meg a csokoládét a vajjal, majd keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót. Egy tálban keverjük össze a liszttel, sütőporral. Részletenként keverjük a tojást, majd utána a lisztes részt a cukros masszába. Végül a masszát egyenletesen elterítjük a tepsiben, és 30 percen át sütjük.
A masszába lehet még tenni: tört kesudiót, mogyorót, diót, tört csokoládét, aszalt gyümölcsöt. Mindenkinek izlés szerint.
Én zacskóban szoktam kihűteni, mert már jártam úgy, hogy szabadon hagyva nagyon megszikkadt. Nos így is elfogyott tejjel! :D Igaz ne a sütőmeleg sütit tegyük a zacsiba, egy kicsit hagyjuk hülni.
Pár szabály:
A vajat és a cukrot nem krémessé keverjük, hanem megolvasztjuk, amely révén kissé ragadós lesz a végeredmény.
Ne szabad túlsütni. Ebben eltér az általános sütemények sütésétől, ugyanis akkor jó, amikor a tészta még egy kicsit ragad.
Van egy változat lisztérzékenyek részére: Lisztmentes brownie - ebben a variációban a liszt teljesen elmarad, helyette darált diót, mandulát alkalmazunk. Ezt a változatot diétázok (pl low-carb) és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.