Ilyenkor ősszel a szilvalekvár főzési idényében gyorsan el kell használnunk a tavalyról megmaradt lekvárokat. Egy ilyen lehetőség a rakott tészta, melyet az édesszájúak nagyon szeretnek.
A rakott tészta készítése nálunk mindig úgy kezdődik, hogy megmarad a tészta, s ez kerül felhasználásra. (Volt már cérnametéltből, spagettiből, nagykockából, vastagmetéltből. Érdekessége az, hogy mindegyik tésztafajta más ízhatást eredményez.) Általában a spagetti tésztát kevés olajjal vagy olvasztott vajjal összekevertem, hogy ne ragadjon össze.
Egy tűzálló tálat kivajazok, majd megszórom zsemlemorzsával. Ezután elkezdem a rétegezést.
1 réteg tészta
1 réteg szilvalekvár
1 réteg tészta
1 réteg szilva
1 réteg tészta
A tetejére ismét zsemlemorzsát szórunk, amelyre még kerülhet egy kis darált dió is.
Sütőben addig sütöttem, amíg a tetején a dió pirulni kezdett (közben persze az alja is megkapódik egy kicsit).