Itt falun ha rokonságban van disznóvágás, mindig kapunk friss tepertőt. A kis családom bevallom, a húsos, friss tepertőt szereti. De mi van akkor ha a hűtőben már egy hete nem nyúlt senki a tepertőhöz? Nos akkor következik a tepertőkrém készítése.
És még két olyan finomság, amikor a tudományom már kimerült és hamar kell készíteni valami finomat reggelire vagy vacsorára.
Ezekhez már csak egy kis zöldség és innivaló.
Tepertőpástétom, tepertőkrém
Hozzávalók:
10 dkg tepertő, 2 egész tojás, 1 evőkanál tejföl, só, bors, 1 közepes fej hagyma, ételízesítő
Elkészítése:
A hagymát zsíron kissé megfonnyasztom. A tepertőt turmixxal ledarálom (hogy jó krémes legyen), a villával összetört keményre főtt tojást a tejföllel jól elkeverem, belerakom a tepertőmasszába, majd hozzákeverem a hagymát, ízlés szerint sót, borsot, ételízesítőt.
(Én az egészet mixerben csinálom, hogy eléggé krémes legyen.)
Kenyérre kenve tálalom. (Kb 2-3 napig áll el a tojás miatt, de nálunk sohasem tart ki addig.)
Körözött ahogy mi szeretjük.
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 25 dkg juhtúró, só, bors, öröltpaprika, fokhagyma, 1 közepes fej hagyma, ételízesítő, 1 evőkanál tejföl.
Elkészítése:
A hagyományos körözött általában juhtúró és tehéntúró keverékéből készül. A hagymát aprítsuk fel nagyon pici darabokra. A kétféle túrót keverjük össze. Adjuk hozzá a fűszereket, és keverjük el. Fogyaszthatjuk egyből, de nem árt néhány órán át a hűtőben pihentetni!
Én időnként szoktam még belekeverni friss hagymaszárat, snidling, pritamin paprika darabokat vagy lila hagymát, hogy még inkább színes legyen.
Tojáskrém
Hozzávalók:
6 tojás, 10 dkg vaj (teavaj), 2 evőkanál tejföl, só, bors, 4 kiskanál mustár, ételízesítő.
Elkészítése:
A 6 tojást keményre főzzük,szeletelővel kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a vajat, és a tejfölt, amitől sokkal könnyebb lesz, mintha csak vajjal készülne. Sózzuk, borsozzuk, és vagy 4 kiskanál mustár kerül még bele!
Színesítéshez lila hagymát ajánlok. Nagyon finom!