Nagyon finomat ettem a húgoméknál... és a párja készítette... le a kalapot! Ugye, hogy a fiúk is tudnak főzni? Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta. Kicsit pizzás hatása van.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2-3 főtt krumpli
- 1 csomag sütőélesztő
- pici cukor
- 40 dkg bacon (a tésztába keverttel együtt)
- 2 fej vöröshagyma, vagy lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 5 dl tejföl
- 15-20 dkg sajt
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
A tésztát jól kidolgozzuk, és kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük. Finomabb tésztát kapunk, ha a tésztához is keverünk egy kis szalonnát.
Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük (amelynek az alját sütőpapírral béleljük) és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)
Amit én még igazán kipróbálnék rajta, lehet, hogy meg is csinálom, egy kis ananászt rádobni. Tudom, tudom, de szeretem az édes ízeket, és szerintem ehhez is igazán illik...
Forrás: Nosalty