Mindenki evett már túrógombócot, vagy én nem ismerek olyat aki nem!
Viszonylag hamar elkészül az egyszerű recept alapján, és igazán frissen, melegen finom.
Hozzávalók (3-4 személyre):
50 dkg tehéntúró, 12 dkg búzadara, 3 tojás, (amikor édesen esszük, akkor én még 1 vaníliás cukrot, és egy kis citromhéjat is beleborítok).
édesen: zsemlemorzsa, olaj, porcukor, lekvár
sósan: 2 dl tejföl, só
Az elmorzsolt túrót alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. A masszát pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad. Ekkor lazán keverd hozzá a tojások keményre felvert habját, majd vizes kézzel formázz belőle gombócokat, s azokat lobogó sós vízben főzd ki. Akkor jó, amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére.
A zsemlemorzsát pirítsd meg kevés olajon, keverd össze cukorral, és a kész gombócokat ebbe forgasd. Simára kevert langyos tejföllel meglocsolva is tálalhatod.Amivel még ízesíthető: lekvárt és gyümölcsöt (mazsola, eper, szilva...) tehetünk a belsejébe. Leönthetjük csokiöntettel is.